Jump to content


Photo

Alfa Romeo Giulia Tz Prototipo Berlinetta


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 Gocy

Gocy

    Presidente

  • Administrator
  • 8,218 posts
  • Pol:Male
  • Lokacija:Naissus
  • Interesovanja:Alfa Romeo
  • Alfa model:Ex 33 1.7 IE '9o Ex 146 1.7 16V '97 Ex 166 2.o TS 'o2 Brera Italia Independent '1o

Posted 16 March 2014 - 03:51 PM

Kao odgovor na zahtev iz Alfa Romea za naslednikom modela TZ, suosnivac Autodelte Lodovico Chizzola  je napravio ovaj prototip ali su se iz Alfe nisu opredelili za sopstveni dizajn i napravili TZ2 tako da je ovo ostao jedinstveni primerak. Po zavrsetki pa sve do Avgusta 2ooo-te godine na Bonhams’ Nürburgring Sale prodaji ovo vozilo je ostalo u vlasnistvu porodice Cizola.

 

x8yx71pb1jqizs3km5k.jpg

 

U porodici poznat kao  ‘TZ1½’, ovaj auto je razvijen na originalnom TZ-u. Nenumerisana sasija je jedinstvenog cevastog dizajna modifikovanog Ferarija F2, prema pokojnom Ludovilu, ali kraci i drugaciji u odnosu na TZ. Izgled karoserije sa vratima "galebovih krila" nije neobican i odgovara ranijim modelima koji se nalaze u Alfa Romeo Centrostile muzeju. Obe strane kao i zadnji prozor su od pleksiglasa, kokpit je sa karakteristicno sirokim tunelom prenosa do rucice menjaca, drveni volan, rucica menjaca Djulije, prekidaci itd.

 

ubtpwntlmpq2ffo1fp.jpg

 

Vozili poseduje karakteristican motor za TZ, sa dvogrlim Veber 45DCOE karburatorima, koji pokrece 13-to incne tockove sa aluminijumskim felnama. Motor je postavljen nisko i dosta nazad dok se tockovi nalaze u ekstremnim uglovima pa na vozilu nema velikih ispusta. Poznavaoci ovog automobila kazu da se vozi veoma nalik modelu TZ2.

 

 

qu2tjuv695wd1kvjb97a.jpg

 

Od svog nastanka prototip nije presao veliku kilometrazu ali se Ludovikova sestra seca voznje sa svojim bratom, uobicajnim krivudavim planinskim putem na kom je testirao sve TZ modele pre isporuke, Uglavnom je to putovanje trajalo oko 1 i po ali je sa ovim vozilom trajalo samo 4o minuta.

 

 

h964em2o1bq0m4o2kg.jpg

 

Uskladisten u starim prostojijama Autodelte od 1965 do 2ooo godine auto je vidjen samo na licitaciji 2ooo godine kao i 1996 u Udinama na ponovnom okupljanju Autodeltinih modela gde je bio zvezda dogadjaja. Do aukcije je imao samo 58o predjenih kilometara. Od preuzimanja njegovog trenutnog prodavca uutomobil je temeljno remontovan od strane Cars International i izlozen samo jednom na proslavi stogodisnjice Alfe u U.K. Opisan je "u generalno dobrom stanju i dobro radi".

 

0byel9lyhvnitoegjf4j.jpg

otnuzxx8ujxl4cfj4d.jpg

 

Danas su TZ primerci veoma retki i trazeni a ovaj jedinstveni primerak svakako zasluzuje mesto u istoriju Autodelte i TZ modela.

 

Prevod sa engleskog by G

http://www.sportscar...ta-car-profile/


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Dobrodošao u našu zajednicu Alfista Srbije!

 

 

 

 

Da bi iskoristili sve mogućnosti foruma ULOGUJTE SE ili ukoliko niste obavite REGISTRACIJU!

 

 

 

 

ALFISTI SRBIJE
Alfa Romeo Klub