Jump to content


Photo

Alfa Romeo Giulia GTC


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 Gocy

Gocy

    Presidente

  • Administrator
  • 8,108 posts
  • Pol:Male
  • Lokacija:Naissus
  • Interesovanja:Alfa Romeo
  • Alfa model:Ex 33 1.7 IE '9o Ex 146 1.7 16V '97 Ex 166 2.o TS 'o2 Brera Italia Independent '1o

Posted 01 February 2010 - 01:10 PM

Naredna serija automobila kao zamena modela sa nazivom Giulietta je bila Alfa Romeo Giulia ili drugacije poznata kao Series 105. Nastanak ove serije se pripisuje sirenju medjunarodne prodaje alfinih proizvoda, sto je takodje veliki posleratni uspeh alfine produkcije. Kao i svoj prethodnik, modeli ove serije su imali razlicite stilove i konfiguracije. Medjutim, ovde nece biti pisano o svima, pazanja ce biti posvecena samo jednom modelu: Alfa Romeo Giulia GTC!

Posted Image


Posted Image


Obilaskom nove fabrike u Areze-u, nakom predstavljanja GTC modela, novinari iz engleskog Autocar magazina su napisali: "...i pored visoke stope proizvodnje, sve alfe su, jos uvek, u velikoj meri rucno izradjene, a svaki motor se ispita i pokrene pre nego li nastavi u dalju proizvodnu liniju ...".


Posted Image

Posted Image


Kao direktnu evoluciju Giulietta Sprint modela iz 1954, Bertone je napravio Giulia Sprint GT koja je ubrzo stekla dobar ugled na putevima od svog uvodjenja u prodaju.


Posted Image


Posted Image


Za razliku od svoje prethodnice, ovo je bio vise ugladjeniji i opusteniji auto za voznju, koji se lako prilagodjavao promenama prirode tadasnjih evropskih puteva, a i ostvarivao je vise brzine "krstarenja". U pocetku, Giulia je bila nesto "jaca" od Giuliette sa cetvoro cilindricnim motorom od 157o ccm sa 92 PS (68 kW; 91 hp) na 65oo obrtaja u minutu. Menjac je imao 5 brzina.


Posted Image


1963 godine, na salonu automobila u Frankfurtu, alfa lansira Giulia Sprint GT koja ima potpuno novi izgled zahvaljujuci Bertoneu i jos jedan "mali" dodatak postavljanjem zadnja dva sedista. Snaga je takodje povecana na 1o5 bhp, sto je bilo dobro za maksimalnih 112 mph i dovoljno za 1oo milja na sat brzinu koja se mogla odrzavati.


Posted Image


Ispod svega, sasija je i dalje uveliko bila sa modela Giulietta: krive opruge nezavisnog prednjeg vesanja i aktivna zadnja osovina, medjutim, sada auto ima jednu novinu, standardne kocnice sa diskovima na svim tockovima.


Posted Image


1965, nova ogranicena serija kabrio modela, pod GTC 16oo je prikazana. Zasniva se na Sprint GT verziji ali domisljato prepravljenoj od strane Carrozzeria Touring. Ova atraktivna varijacija modela ima nesto vise nagnutiji zadnji deo, veci prtljaznik, drugacija zadnja svetla i krov cije sklapanje podrazumeva udubljenje iza zadnjeg sedista, sve ostale mehanicke specifikacije deli sa Giulia Spring GT prethodnikom.

1967 godine (a po nekima '66) oznacen je zavrsetak produkcije ove prelepe alfe koja je "napravila mesta" Duetto modelima.
Posted Image


Diskutabilan je broj napravljenih jedinica, po nekima je to precizno 9o1, drugi kazu da ih je proizvedeno oko 1ooo, dalje, takodje se mogu pronaci podaci da je od ukupnog broja proizvedeno 8o sa desnim volanom, a postoje podaci da je takvih 99 jedinica. 


Posted Image


Jos jedna interesantna stvar je vezana za ovu alfu, to je bio jedan od poslednjih modela koji je izradila Carrozzeria Touring koja se vec nalazila pod prinudnom upravom u doba lansiranja modela i do 1967 ispunjavala samo specijalne porudzbine, kada je namena fabrike promenjena za izradu  sapuna u prahu i polir pasti za obucu.


Posted Image


Posted Image

Internet je izvor velikog broja informacija, a ovaj tekst napisan sakupljanjem vise njih, medjutim oko ovog modela, broja proizvedenih primeraka, godina njegove proizvodnje, kao i toga da je izradjen od strane Carrozzeria Touring nemojte uzimati kao 1oo% tacne jer se pretragom podataka uvidjaju brojne nelogicnosti.
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Dobrodošao u našu zajednicu Alfista Srbije!

 

 

 

 

Da bi iskoristili sve mogućnosti foruma ULOGUJTE SE ili ukoliko niste obavite REGISTRACIJU!

 

 

 

 

ALFISTI SRBIJE
Alfa Romeo Klub