Jump to content


Photo

Generator(alternator)


  • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 Nesa

Nesa
  • Alfista
  • 5,574 posts
  • Pol:Male
  • Lokacija:Nis
  • Interesovanja:Alfa Romeo
  • Alfa model:33 1,7 ie,156 1.8 TS,147 JTD

Posted 22 December 2009 - 07:16 PM

Elektricni generator snabdeva strujom sve elektricne uredjaje automobila i puni akumulator - rezervoar elektricne energije dok motor ne radi. Generator je mala elektrana koju pokrece motor,kad motor ne radi elektricnu energiju daje joj akumulator. Akumulator moze da snabde mnogobrojne potrosace,od kojih je nekima potrebno mnogo struje samo za krace vreme.
Elektricni generator moze da bude dinamo(generator jednosmerne struje) ili alternator(generatornaizmenicne struje). Danas vecina automobila ima generatore naizmenicne struje,dakle alternatore. Oni su jaci i vec pri malom broju obrtaja daju dovoljno struje za punjenje akumulatora.
Posted Image
Posto je medjutim za punjenje akumulatora potrebna jednosmerna struja,svi alternatori imaju jos i usmerivac,koji pretvara naizmenicnu struju u jednosmernu.
Sve vrste generatora proizvode elektricnu energiju obrtanjem kotve(rotora).
Rad generatora naizmenicne struje
Generator naizmenicne struje ili alternator ima induktivne namotaje,dakle namotaje u kojima se stvara elektricna energija na prstenu koji miruje,statoru. U sredini statora se obrce namotaj rotora,okruzen kandzastim polovima.
Rotor je obrtni elektromagnet sa samo jednim pobudnim namotajem,ciji krajevi su prikljuceni na odvojene klizne prstenove. Cetkice na kliznim prstenovima dovode elektricnu struju rotorskom namotaju. Pri tome se stvara megnetno polje sa severnim i juznim polom.
Posted Image
Ako se sada magnetno polje pomera oko induktivnog namotaja,u namotaju se stvara elektricni napon. Sto je vise magneta koji u odredjeno vreme prolaze pored induktivnog namotaja,veci je napon koji se stvara. Ako je rotor vise puta podeljen,efekat je jednak kao da obrcemo vise magneta.
Prednost alternatora je medju ostalim u tome sto nema kolektora,na kom u dinamu zbog oduzimanja velikih struja ima problema sa varnicenjem. Struja za pobudjivanje,koju u alternatoru dovode cetkice na klizne prstenove rotora tako je mala da s varnicenjem nema problema.
Posto se u alternatoru pored statorskih namotaja naizmenicno pomeraju severni i juzni pol rotora,u alternatoru se stvara naizmenicni napon.
U automobilu je zbog akumulatora potrebna jednosmerna struja. Zato elektricnu struju iz alternatora treba diodama ili drugim ispravljacima pretvoriti u jednosmernu.
Alternator je prihvacen za upotrebu u putnickim automobilima tek kada su pronadjene silikon diode i tranzistori,koji su zamenili ranije velike ispravljacei regulatore napona - reglere.
Alternator automatski podesava predavanje svoje snage i potreban mu je samo jedan regulator napona. Ispravljaci preuzimaju ulogu prekidaca za povratnu struju.
Regulator(regler)
Napon generatora struje mora da bude uvek jednako velik i zato je na njega prikljucen regulacioni prekidac,koji ogranicava napon i predavanje jacine. Da toga nema akumulator bi se suvise napunio ili pokvario potrosace.
Posted Image
Regler stiti generator od preopterecenja i takozvanim prekidacem povratne struje sprecava da se akumulator prazni preko generatora,kad se on polako obrce.

Edited by Nesa, 22 December 2009 - 07:23 PM.


#2 Guest_Vucko_*

Guest_Vucko_*
  • Guests

Posted 22 December 2009 - 08:07 PM

:) :ok:
Izgleda da je tekst malo stariji,takve reglere je Alfa izbacila krajem 70-tih godina...
Sada sve to resava nekoliko puta manji regler zakacen za alternator,i nema vise platina nego su diode u pitanju... :D

#3 Guest_Vucko_*

Guest_Vucko_*
  • Guests

Posted 17 February 2010 - 12:13 AM

Moze li neko da objasni kako radi regler dinama? Znam za sta sluzi sta ima unutra ali nisam nikada video kada oni releji unutra ukljucuju?
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Dobrodošao u našu zajednicu Alfista Srbije!

 

 

 

 

Da bi iskoristili sve mogućnosti foruma ULOGUJTE SE ili ukoliko niste obavite REGISTRACIJU!

 

 

 

 

ALFISTI SRBIJE
Alfa Romeo Klub