Jump to content


Photo

Kvacilo - prenos snage


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 Nesa

Nesa
  • Alfista
  • 5,574 posts
  • Pol:Male
  • Lokacija:Nis
  • Interesovanja:Alfa Romeo
  • Alfa model:33 1,7 ie,156 1.8 TS,147 JTD

Posted 20 December 2009 - 08:42 PM

Kvacilo omogucava prekid prenosa snage sa motora na pogonske tockove. Takav prekid je potreban pre svega pri polazenju s mesta i pri menjanju stepena prenosa.
Kad vozac stisne pedalu kvacila,odvoji zamajac,prenosnu polcu i potisnu plocu. Zamajac je cvrsto naglavljen na kraju radilice i obrce se s njom. Prenosna ploca je na osovini kvacila i obrce sa s njom.. Na kraju osovine su uzduzni zlebovi u kojima prenosna ploca moze da se pomera ka zamajcu,kad je pritisne potisne ploca.
Posted Image
Kad vozac pritiskom na pedalu kvacila smanji pritisak potisne ploce na prenosnu plocu,radilica(sa zamajcem) i osovina kvacila se obrcu svaka za sebe,a kad vozac ispusti pedalu i ukljuci kvacilo one se obrcu zajedno.
Posted Image
Prenosna ploca (lamela) je celicni diskl na koji su s obe strane zakovane ili nalepljene obloge prenosne ploce. Kad potisna ploca pritisne prenosnu plocu na zamajac pritisak mora da bude dovoljno velik da spreci proklizavanje kvacila.
Na kvacilu sa spiralnim oprugama je na poledjini potisne ploce niz spiralnih opruga,koje su zajedno sa potisnom plocom ugradjene u poklopac kvacila,a poklopac je cvrsto pricvrscen na zamajac.
Ni prenosna ploca ni potisna ploca nisu kruto pricvrscene,nego se u uzduznom pravcu pomeraju na osovini kvacila.
Posted Image
Pritisak vozaca na pedalu kvacila potisne grafitni ili kuglicni lezaj kvacila na potisni prsten. Pri tome se oba pomere uzduzno prema zamajcu. Potisne poluge koje su namestene tako da su jednim krajem oslonjene na potisni prsten,a drugim na potisnu plocu,pod naponom opruga odmaknu potisnu plocu od prenosne ploce. Bez pritiska potisne ploce prenosna ploca ne moze da prenosi obtaje motora,motor i menjac su razdvojeni.

Edited by Nesa, 20 December 2009 - 08:42 PM.

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Dobrodošao u našu zajednicu Alfista Srbije!

 

 

 

 

Da bi iskoristili sve mogućnosti foruma ULOGUJTE SE ili ukoliko niste obavite REGISTRACIJU!

 

 

 

 

ALFISTI SRBIJE
Alfa Romeo Klub