Jump to content


Photo

Alfa Romeo G1


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 Gocy

Gocy

    Presidente

  • Administrator
  • 8,096 posts
  • Pol:Male
  • Lokacija:Naissus
  • Interesovanja:Alfa Romeo
  • Alfa model:Ex 33 1.7 IE '9o Ex 146 1.7 16V '97 Ex 166 2.o TS 'o2 Brera Italia Independent '1o

Posted 17 December 2009 - 12:26 PM

O modelu G1 ne mozemo pricati a da ne zavirimo u istorijske cinjenice koje su predhodile njegovom nastanku. Dosta toga treba saznati jos iz najranije istorije kompanije.
Posto ovaj text pisem po treci put, nadam se da ce sada biti uspesno.

Kompanija koja ce kasnije postati Alfa Romeo, osnovana je kao Società Anonima Italiana Darracq (SAID) 19o6 godine, od strane francuske auto kompanije u vlasnistvu Alexandre Darracq-a i nekolicine italijanskih investitora od kojih ce jedan (Ugo Stella) postati predsednik kompanije 19o9 godine. Firma je prvobitno trebalo da bude locirana u Napulju ali jos pred pocetak izgradnje promenjena je odluka o lokaciji koja je sada pala na predgradje grada Milana, Portello. U pocetku su se u fabrici proizvodili automobili bazirani na automobilima francuskog Darracq-a, medjutim, prodaja ovih automobila ide veoma sporo, zbog chega Stela sa ostalim investitorima osniva novu kompaniju koja je i dalje u partnerskom odnosu sa Darakom.

Posted Image

Ime novoosnovane kompanije je A.L.F.A. (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili). Prvi automobil dizajniran u kompaniji je bio 24 HP, dizajniran od strane Giuseppe Merosi-ja, koji je godinu dana ranije dosao u kompaniju sa ciljem stvaranja nove serije automobila prilagodjenih italijanskom trzistu. 

Posted Image

Ovde bi prekinuo pricu o siroj istoriji kompanije i koncentrisao je ka modelu iz teme.

Ratno okruzenje i raznorazna previranja uticu na to da se u kompaniji pune tri godine nisu proizvodili automobili vec vojna oprema. Tih godina kompanija prelazi u vlasnistvo Nikole Romea zbog koga dobija novo ime, Alfa Romeo, 192o godine.

I dok se jos uvek vodio sudski spor o preuzimanju kompanije od strane Romea, niko drugo do Djuzepe Merosi je vec kod kuce pravio skice novih modela i azurirao predratne, izmedju ostalih i novi luksuzni model G1.

Za G1 mnogi smatraju da je prvi automobil sa imenom nove firme, Alfa Romeo, medjutim po nekim izvorima je to Alfa Romeo Torpedo 20/30 HP

Alfa Romeo G1 je dvosed, otvorenog tipa, sa 6.3 litara kubikazom motora koji ima 6 cilindra. Do danasnjih dana ovo je motor najvece kubikaze koji je ikada ubacen u neki od alfinih modela. G1 je imao menjac sa 4 brzina, mehanicku kocnicu na zadnjim tockovima, a motor se sastojao od dva bloka livenog gvozdja sa 3 cilindra u svakom. Motor je davao 52 kW na 293 Nm obrtnog momenta, maksimalne brzine 138 km/h. 

Posted Image

Zbog cene benzina koja je stalno bila u porastu, velika kubikaza automobila, kao i njegova potrosnja su odbijale kupce. Zbog ovoga je proizvedeno samo 52 modela od kojih su dva bila prototip. Uprkos kupcima u Italiji neke jedinice su stigle cak do Australije. 

Posted Image


Planirani naslednik modela G1, nova poboljsana verzija sa nazivom G2, nazalost, nikada nije zazivela zbog komercijalnog neuspeha G1.

Postoji veoma interesantna prica o modelu sa slika koje se nalaze u ovoj temi i osecam potrebu da je prenesem!

Posted Image

Za 85o funti, kupio ga je biznismen koji je ubrzo bankrotirao. Auto je drzao sakrivenim od osoba kojima je dugovao, da bi tri godine nakon toga umro. U narednih 25 godina G1 sa slika je ostao sakriven.

Posted Image

Negde oko 1947 je ugledala svetlost dana, otkrila je nekolicina mladih farmera koji su vozilo koristili za sakupljanje stoke, jurenje kengura i druge poslove na farmi. Vozilo je osteceno "cheshanjem" o drvo. Osteceni auto je vracen na farmu gde je pretvoren u pumpu za navodnjavanje. 1964 je spasen nekolicinom entuzijasta koji su ga godinu dana kasnije oterali na restauraciju koja je trajala punih 1o godina.
1995 godine je otkupljuje Julian Sterling koji izvodi jos jednu restauraciju na njoj od strane uvoznika Alfe za Novi Zelend i Australiju, firme Ateco Automotive.

Nadam se da ste uzivali u jos jednoj lepoj prici i temi.

Edited by Gocy, 17 December 2009 - 01:22 PM.

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Dobrodošao u našu zajednicu Alfista Srbije!

 

 

 

 

Da bi iskoristili sve mogućnosti foruma ULOGUJTE SE ili ukoliko niste obavite REGISTRACIJU!

 

 

 

 

ALFISTI SRBIJE
Alfa Romeo Klub