Jump to content


Photo

Nikola Romeo


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 Gocy

Gocy

    Presidente

  • Administrator
  • 8,109 posts
  • Pol:Male
  • Lokacija:Naissus
  • Interesovanja:Alfa Romeo
  • Alfa model:Ex 33 1.7 IE '9o Ex 146 1.7 16V '97 Ex 166 2.o TS 'o2 Brera Italia Independent '1o

Posted 14 December 2009 - 02:13 AM

Jedna od nezaobilaznih licnosti u ranoj istoriji Alfa Romea. Nazalost o zivotu Nikole Romea nema previse podataka ili ih ja nisam pronasao. Prenecu ono sto za sada znam i imam.

Rodjen je 28 Aprila 1876 u blizini Napulja, tacnije trinaest kolimetara severno, u Sant'Antimo-u.

Posted ImagePosted Image

Diplomirani inzinjer je postao 1899 dodine na Politecnico di Torino (najstariji tehnicki fakultet u Italiji). Nakon diplomiranja je nekoliko godina radio u inostranstvu da bi ponovo diplomirao u Liezu (Belgija), ali ovog puta elektro inzinjering. 1911 se vraca u Italiju i osniva firmu "Ing. Nicola Romeo e Co." koja se bavila proizvodnjom opreme i masina za rudarsku industriju! Posto je kompanija postala uspesna, zeleo je da se prosiri i 1915 godine stive vecinu u milanskoj fabrici automobila A.L.F.A.

Posted Image

Samo tri godina kasnije, cela kompanija je u njegovom vlasnistvu.  A.L.F.A. menja svoje ime u "Società Anonima Italiana Ing. Nicola Romeo". Prvi auto koji je nosio logo Alfa Romeo je bio Torpedo 20/30 HP (dok je po nekim izvorima je to bio Alfa Romeo G1). Kompanija stice veoma dobar ugled ali je 1927 veoma blizu likvidacije. Zbog toga 1928 godine Nikola napusta kompaniju. 

Privatno, bio je ozenjen portugalkom Angelina Valadin i imao sedmoro dece: Maurizio, Edoardo, Nicholas, Elena, Giulietta, Piera i Irene. Umro je 15 Augusta 1938 u svojoj kuci na jezeru Komo u mestu Magreglio (Italija) u 62-oj godini zivota.

Skoro 7o godina kasnije, na 13o-ogodisnjicu njegovog rodjenja Nikoli u chast, u Napulju je jedna ulica nazvana njegovim imenom.
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Dobrodošao u našu zajednicu Alfista Srbije!

 

 

 

 

Da bi iskoristili sve mogućnosti foruma ULOGUJTE SE ili ukoliko niste obavite REGISTRACIJU!

 

 

 

 

ALFISTI SRBIJE
Alfa Romeo Klub